2011/09/28

Choco-Coco Powerbar


Ibland blir det bara så gott! De här är lite kletiga att göra, men de är väl värda ansträngningen. Jag har valt att skära dem i rutor, men det är möjligt att det går bra att rulla till kulor också, fast det beror på hur kletig din smet blir. Konsistensen påminner mycket om det där härligt sega i mitten av kladdkakan...
Du som är allergisk mot mandel kan byta ut den mot solroskärnor (dessa har dock en liten bismak - som man, när jag tänker efter, kanske kan få bort genom att blötlägga kärnorna över natten - måste prova!)
Vill du göra dem utan proteinpulver så får du nog hoppa kaffet då det kommer att göra smeten för lös.

200 g mandel
200g urkärnade dadlar
2 msk kokosfett
30 g kakao
2 skopor proteinpulver (smakfritt eller vanilj, men utan sötningsmedel)
1-2 msk ljummet kaffe
riven kokos

Kör mandeln i matberedaren tills den börjar släppa olja och därmed inte längre är snustorr. Detta kan ta upp emot 10 minuter (Jag får använda hörselskydd när jag gör detta!).
Häll därefter i dadlar, kokosfett, kakao och proteinpulver. Mixa ihop väl.
Känn på smeten hur pass kletig den är. Kan du klämma ihop små bitar? Tillsätt kaffet i små doser för att smeten inte ska bli för kladdig och lös.
Lägg smörpapper i en form (se till att den vaxade sidan är uppåt) och tryck ut smeten i formen. Lättast är lägga smörpapper över och sen trycka ut.
Strö över kokos och pressa fast i kakan. Vänd den och gör detsamma på undersidan. Om du inte får loss kakan, utan den är för kladdig kan man med fördel slänga in den i frysen en kort stund innan man vänder den.
Ställ in i kyl/frys en fem-tio minuter innan du skär upp kakan i lagom bitar. Doppa sidorna i kokos för att förhindra att de fastnar i varann.
Förvara i tätslutande burk i kylen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ser grymt gott ut!! // Johanna